Lt En
logo
lt
en

Naujienos

Karių maitinimas – viena svarbiausių Įgulų aptarnavimo tarnybos funkcijų

Karių maitinimas – viena svarbiausių Įgulų aptarnavimo tarnybos funkcijų

Lietuvos kariuomenės (LK) Logistikos valdyba (LV) yra viena jauniausių Lietuvos kariuomenės šeimos narių. Šiais metais  dvidešimtąjį savo įkūrimo gimtadienį švenčianti Logistikos valdyba gali drąsiai pasigirti, kad ganėtinai užaugo ir nenustoja tobulėti, vykdydama savo pagrindinį tikslą – efektyviai rengti ir palaikyti logistinius pajėgumus, kurie užtikrintų Krašto apsaugos sistemos institucijų ir jų padalinių logistinį aprūpinimą ir paramą Lietuvoje ir už jos ribų.

2004 m. rugpjūčio 24 d. įsteigtos LK Logistikos valdybos Ruklos įgulos aptarnavimo tarnybos pagrindinės funkcijos buvo rūpintis karinių dalinių naudojama infrastruktūra, išduoti degalus ir tepalus iš stacionarių degalinių, maitinti karius stacionariose valgyklose. Krašto apsaugos ministro 2004 m. rugsėjo 20 d. įsakymu buvo patvirtinti šio padalinio nuostatai, kuriuose nustatytas pavaldumas Logistikos valdybai. Nuo šios datos prasidėjo LV Įgulų aptarnavimo tarnybos (ĮAT) istorija.

Iš daugybės funkcijų, kurias dabar vykdo ĮAT, daugiausiai dėmesio iš karių ir visuomenės susilaukia karių maitinimas

ĮAT stacionariose valgyklose, esančiuose kariniuose daliniuose, kariai maitinami tris kartus per dieną: pusryčiai, pietūs ir vakarienė. Maistas yra gana įvairus, subalansuotas bei pilnavertis. Lietuvos kario paros fiziologinė norma – 3600-3850 kcal/per parą. Cukraus kiekis karių maiste griežtai kontroliuojamas vadovaujantis Sveikatos apsaugos ministerijos patvirtintomis normomis, nenaudojama nei margarino, nei perdirbtų produktų. Didžioji dalis Lietuvos kariuomenės perkamų maisto produktų yra pagaminti Lietuvoje, o informacija apie kiekviename maisto produkte esančius alergenus patiekiama ĮAT stacionarių valgyklų stenduose.

Tvarka valgyklose kariška – viskas vyksta savitarnos principu: priėjus prie maisto baro, kariai gali pasirinkti vieną iš dviejų karštų patiekalų, vėliau – norimą vaisių ir gėrimus. Aplinkoje nėra jokių nereikalingų detalių ar sprendimų, bet viskas labai tvarkinga ir švaru. Reikia pasidžiaugti, kad dėl mūsų karių kasdien pagaminama tūkstančiai porcijų gardaus naminio maisto, kuris nors ir nepretenduoja į „pasaulio puodų” maisto titulą, bet neabejotinai yra vertas, kad būtų pagirtas.

Siekiant tobulinti karių maitinimą, kasmet atliekamos Lietuvos Respublikos ir NATO karių apklausos. Atsižvelgiant į karių pageidavimus ir besikeičiančius maitinimo įpročius bei siekiant laikytis sveikos mitybos principų, taikant mitybos režimo rekomendacijas, įvertinant karių fizinį aktyvumą bei fiziologines mitybos normas, sudaromi, tobulinami arba keičiami nauji valgiaraščiai.

Be to, maistas turi būti ne tik kokybiškas, bet ir saugus. Todėl labai svarbūs geros higienos praktikos taisyklių reikalavimai bei jų laikymasis,  kurie yra taikomi ĮAT stacionariose valgyklose. Siekiant kontroliuoti ir užkirsti kelią nesaugiam ar nekokybiškam maistui bei jo pateikimui galutiniam vartotojui, atliekami planiniai ir neplaniniai vidinio audito ir kontrolės patikrinimai. Patikrinimų metu nustatomi pažeidimai yra skubiai šalinami.

Didelis iššūkis ĮAT valgyklų personalo laukė COVID-19 pandemijos laikotarpiu, su kuriuo pakankamai gerai susidorojo, nepabūgo, ir daugelis laisvai samdomų darbuotojų, suprasdami savo pareigų svarbumą bei jų sveikatai keliamą riziką, sutiko būti komandiruojami į raudonas zonas, į tas valgyklas, kuriose personalui pasireiškė ligos simptomai ir personalas sirgo šiuo virusu. Tai parodo, kad per 20 metų susiformavo darnus, pareigingas, atsakingas, patriotiškas ĮAT valgyklų personalas, kuris nebijo iššūkių šiuo sudėtingu šaliai laikotarpiu.

ĮAT tikslas – palaikyti LK operacines (jungtines) pajėgas ir karinius vienetus, vykdančius karines operacijas bei kasdieninę ir funkcinę veiklas, ir kitas KAS institucijas ir jų padalinius vystant ĮAT administruojamą infrastruktūrą, organizuojant infrastruktūros techninę priežiūrą ir tinkamo aptarnavimo lygio suteikimą bei paslaugų teikimą stacionarioje infrastruktūroje.

LV informacija ir nuotraukos.